• Zowel Guust Luijckx als Jan Buijsen werden onlangs door Cluzona in het zonnetje gezet.


  Guust Luijckx kreeg een boek over zijn voetbalcarrière

  Guust Luijckx uit Wouw staat in de voetbalwereld beter bekend onder de naam Mister Cluzona. Zeventig jaar is hij lid van de Wouwse voetbalclub en daarvoor werd hij in het zonnetje gezet en kreeg hij een boek uitgereikt dat helemaal aan zijn carrière bij Cluzona is gewijd.

  Guust is nog steeds vrijwilliger bij de club waar hij ooit 500 wedstrijden in het eerste elftal speelde en tal van andere clubrecords heeft. Hij was naar de bestuurskamer van de vereniging gekomen om samen met de andere vrijwilligers koffie te drinken. Daar werd hij verrast door een deputatie van de archiefcommissie die hem het boek aanbood.

  Jan Buijsen 75 jaar lid

  Ook Jan Buijsen werd gehuldigd vanwege het feit dat hij liefst 75 jaar lid is van Cluzona. Voor hem was er een speciaal ontworpen Cluzonaspeld die door secretaris Guido Bakx werd uitgereikt.

  Jan van Oers van de archiefcommissie en tevens de achterbuurman van de jubilaris merkte op dat het gesprek met Jan altijd op Cluzona kwam. ,,Je kwam in 1948 bij Cluzona en daar speelde je in het eerste elftal. Je kreeg daar in 1955 tijdens een bekerwedstrijd tegen HSC, knieproblemen en je viel uit. Wie kwam er toen op het veld? Guust Luijckx. Daar begon de carrière van Guust!”. Jan Buijsen, die nog steeds niet zijn gevoel voor humor heeft verloren, antwoordde gevat: ,,Guust moet mij op zijn knieën bedanken, want dankzij mij kon het in het eerste spelen!” Later kon Buijsen weer terug in het eerste elftal en tot 1965 speelde hij in het eerste. Natuurlijk werden er ’oude koeien’ uit de sloot gehaald. Zo komt de wedstrijd tegen Oudemolen ter sprake. Die club had geen draad gespannen om het publiek van het veld te houden. Jan Buijsen die altijd aan de rand van het veld speelde, liep daarom achterlangs het publiek om de bal binnen de lijnen te houden.

  De loopbaan bij Cluzona ging in de loop der jaren door en Jan werd elftalleider, timmerde het meubilair voor de club en werd lid van de archiefcommissie. Daar is hij nog wekelijks actief in.

  Guust start zijn bijzondere voetballoopbaan

  Toen Guust Luijckx lid werd van Cluzona in 1953 had hij geen voetbalschoenen. De toenmalige bovenmeester van de Lambertusschool, Toon van Oers, kwam dat regelmatig tegen. Hij had thuis de nodige voetbalschoenen en Guust mocht daar een paar uitzoeken. Zodra de kinderen uit de schoenen gegroeid waren, brachten ze die terug en mochten ze andere schoenen uitzoeken. Zo kon de 15-jarige Guust in 1955 met gekregen voetbalschoenen invallen bij het eerste elftal.

  De ene anekdote na de andere werd verteld met Guust in de hoofdrol. Zo moest Guust op zijn 17de mee naar Burgh voor een voetbalwedstrijd. Dat ging met de bus en de spelers moesten een gulden betalen voor dit vervoer. ,,Maar ik had geen gulden”, vertelde Guust. Bovenmeester van Oers, die voor in de bus het geld in ontvangst naam, voerde toen ter plekke de regel in dat spelers onder de 18 jaar niet hoefde te betalen.

  "Er moest verschillende keren op Schouwen-Duiveland gespeeld worden en dan moest je met het pontje bij Zijpe over. De vraag was altijd ligt het pontje er of is het net weg. Dat hadden de spelers het liefst, want dan konden ze in het café snel even wat moed indrinken”, weet Jan van Oers uit de verhalen.

  Zo komt het ene na het andere verhaal naar voren. Hoe Guust 20 jaar in het eerste elftal speelde en met het team van de onderafdeling uiteindelijk naar de tweede klasse promoveerde, in totaal 160 doelpunten maakte en in het seizoen 1964/1965 liefst 35 doelpunten scoorde. In 2003 stopte hij met zijn actieve voetbalcarrière, maar hij bleef als vrijwilliger trouw komen. "Er wordt hier geen lamp vervangen of Guust weet het”, vertelde Jan van Oers. Guust Luijks richtte het huidige elektrotechnisch bedrijf Elkor op dat ook nu nog hoofdsponsor van Cluzona is.

  Een voetbalfamilie

  Guust komt uit een voetbalfamilie, want vijf van zijn broers speelden in het verleden in het eerste elftal van Cluzona. Ook zijn twee zoons Wilfred en Marcel waren op het voetbalveld te vinden. En de derde generatie, zijn drie kleinzoons Stan, Coen en Noud, zijn lid van Cluzona. ,,Ik zie wel dat ze talent hebben. Wie weet komen ze ook later in het eerste elftal van Cluzona”, spreekt Guust Luijckx de hoop uit.

  Het boek van 92 pagina’s gaat op al die zaken in en is verluchtigd met honderden foto’s.
  In januari bestaat de mogelijkheid om het boek via Jan van Oers te bestellen voor iedereen die daar interesse voor heeft.